Damesfiets kopen

Ben jij op zoek naar een nieuwe damesfiets? Wat een goed idee, want fietsen is gezond en het kan je veel geld besparen. Een dames fiets is natuurlijk een goede keuze voor dames, maar kan ook voor heren een damesfiets een prima keuze zijn. Wil je een damesfiets kopen? Dan is het goed om je eerst in te lezen. Zo kies je de juiste fiets waar je jaren plezier van zal hebben.

Bekijk het assortiment

Verschil tussen een heren- en damesfiets

Het frame van een herenfiets heeft de vorm van een driehoek, waardoor je een hoge stang in het midden hebt. Daardoor kun je alleen op- en afstappen door je been achterom over de fiets te zwaaien. Een dames fiets heeft een lagere instap. Oorspronkelijk is deze instap zo ontworpen om dames met lange rokken eenvoudiger op de fiets te laten stappen, maar nu is de lage opstap vooral comfortabel. Ook voor mannen is een damesframe in sommige situaties handiger dan een herenframe, bijvoorbeeld als je een kinderzitje op de bagagedrager hebt, waardoor je je been niet achterom kunt zwaaien. Daarnaast is een lage instap prettiger voor oudere mensen. Een damesframe is vaak ook iets korter, omdat vrouwen gemiddeld gezien kleiner zijn.

Welk type damesfiets kies je?

Er zijn verschillende soorten dames fietsen om uit te kiezen. Bedenk eerst waar je de fiets het meest voor gaat gebruiken, zodat je de juiste damesfiets kopen kunt. Dit zijn de meest voorkomende types waar je uit kunt kiezen:

  • Damesfiets met versnellingen: een damesfiets met versnellingen maakt het fietsen lichter. Met tegenwind kies je voor een lagere versnelling, zodat je lichter kunt trappen. Met meewind of als je heuvelaf fietst, kies je juist een hogere versnelling. De meeste fietsen hebben vijf of zeven versnellingen.
  • Elektrische dames fiets: De elektrische damesfiets heeft een ingebouwde elektrische motor, die het trappen ondersteunt. Hierdoor fiets je lichter en kun je gemakkelijker en sneller lange afstanden afleggen.
  • Transportfiets: Een transportfiets heeft niet alleen een bagagedrager boven het achterwiel, maar ook een drager boven het voorwiel, waar je een mand of kist op kun zetten. Deze extra bagageruimte is superhandig als je bijvoorbeeld boodschappen wil doen met de fiets.
  • Stadsfiets voor dames: Een stadsfiets is de meest voorkomende fiets in Nederland. Het is een stevige fiets die geschikt is voor dagelijks gebruik. Hij kan tegen een stootje, maar is wel wat zwaarder dan een racefiets.

Maten

Je kunt een damesfiets kopen in verschillende maten. De framemaat van je fiets wordt in inches of in centimeters aangegeven. Dit is afhankelijk van het merk van de fiets. De framemaat is de afstand tussen de fietsbuis, waar de zadelpen in steekt, en de trapas. Je kunt de juiste framemaat voor je nieuwe dames fiets zelf berekenen aan de hand van je beenlengte. Deze lengte meet je door op blote voeten op de grond te gaan staan met je voeten ongeveer twintig centimeter uit elkaar. Dan meet je de afstand vanaf je kruis tot aan de grond. Vermenigvuldig dit met 0,7 en je hebt de juiste framemaat. Wel is het goed om de fiets altijd even te testen om zeker te weten dat je de juiste maat hebt en je comfortabel kunt fietsen.

Je nieuwe damesfiets kopen

Nu je voor jezelf hebt bedacht welk type dames fiets je wilt kopen en wat de juiste maat is voor jou, kun je je fiets uitzoeken. Online is een ruim aanbod beschikbaar, zodat je de verschillende fietsen goed kunt vergelijken. Als je bestelt, wordt je fiets thuisbezorgd en kun je op een gezonde, goedkope en natuurvriendelijke manier overal naartoe.