Wat is een elektrische fiets precies?

Een elektrische fiets, oftewel e-bike, is een speciale fiets met elektrische ondersteuning. Dat betekent dat je minder hard hoeft te trappen, terwijl je ook nog eens sneller fietst! Logisch dus dat e-bikes steeds populairder worden! Ze zijn dan ook in allerlei varianten verkrijgbaar, van elektrische stadsfietsen tot supersnelle speedpedelecs, elektrische mountainbikes of zelfs elektrische vouw- of bakfietsen. Wat voor jou de beste elektrische fiets is, is niet alleen afhankelijk van het doel waar je je fiets voor wilt gebruiken, maar natuurlijk ook van jouw wensen en je budget.

Bekijk het assortiment

De verschillende soorten e-bikes

Het maakt natuurlijk wel verschil of je een e-bike aanschaft voor woon-werkverkeer, voor je dagelijkse boodschapjes of dat je juist lekker de natuur wilt verkennen. Een elektrische stadsfiets is ideaal voor alledaagse ritjes, onderhoudsvriendelijk en makkelijk op te laden. Voor sportieve prestaties staat er een breed assortiment tot je beschikking, van elektrische mountainbikes tot supersnelle racefietsen. Pak je elke dag bewust de fiets naar je werk, dan is een Speed Pedelec, die tot 45 kilometer per uur kan halen, misschien wat voor jou. Hij is razendsnel, houdt je fit en je hebt ook geen last meer van files onderweg.

Waar let je op als je een e-bike gaat kopen?

De aanschaf van een elektrische fiets vergt doorgaans een flinke investering, dus is het raadzaam om vooraf uit te zoeken wat je precies wilt. Bekijk de verschillende mogelijkheden, zodat het model dat je kiest ook echt bij je past. Zaken zoals het frame, het vermogen, de motor, de accu en nog veel meer factoren spelen daarin een belangrijke rol. Daarom zetten we de meest essentiële zaken voor je op een rijtje.

Verschillende motortypes en het vermogen

De motor vormt de aandrijving van je e-bike, waarbij het soort motor het rijgedrag en de prestaties sterk beïnvloedt. De elektrische fiets met middenmotor is veruit het populairst, door de natuurlijk aandoende ondersteuning en de rustige manier van rijden. Fietsen met voorwielmotor zijn minder stabiel maar wel een stuk voordeliger, terwijl e-bikes met achterwielmotor, die een comfortabel steuntje in de rug bieden, ideaal zijn voor sportieve prestaties op glooiend terrein. Het vermogen van je e-bike is een belangrijk aspect dat je vooral voelt als je heuvel op fietst.

Overige aspecten van een elektrische fiets

Ook een goede accu is een belangrijk onderdeel, die je e-bike voldoende moet stroom leveren. Afhankelijk van merk en model, wordt de accu op de bagagedrager, in het frame of in de kettingkast geplaatst. Daarbij zijn het snel opladen en de actieradius – de afstand die je kunt afleggen zonder je e-bike op te laden – essentieel. Maar ook elementen zoals frametype, display en versnellingen spelen mee in jouw keuze. Op vlak terrein is een naafversnelling met zeven of acht versnellingen ruim voldoende, maar als je regelmatig wilt klimmen is een derailleur onmisbaar. Qua display zijn er diverse lcd-schermpjes die alle mogelijke informatie tonen, maar er zijn ook simpelere exemplaren, die alleen aangeven hoeveel power je gebruikt en hoeveel vermogen je accu nog over heeft.

Een elektrische fiets kopen

In Nederland zijn e-bikes momenteel razend populair, met ruim een miljoen elektrische fietsen. De tijd dat de e-bike alleen voor senioren was weggelegd, is mede dankzij de vele voordelen dan ook allang verleden tijd, Let bij een e-bike kopen vooral op die aspecten, die voor jou belangrijk zijn, maar kijk ook naar advertenties in de media en online, want daar vind je regelmatig een elektrische fiets aanbieding, die helemaal aan jouw verwachtingen voldoet. De luxere modellen hebben misschien meer innovatieve snufjes, maar de fiets die bij jouw wensen en jouw budget past is de beste keuze.