Omafiets kopen

De oude, vertrouwde omafiets. Wie kent hem niet! Dit model fiets is al jarenlang enorm populair en dat is natuurlijk niet voor niets. De fiets is eenvoudig en heeft een makkelijke instap. Daarnaast heeft deze fiets al jarenlang hetzelfde traditionele ontwerp en heeft daar ook haar naam aan te danken. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van dit klassieke vervoermiddel? We leggen het je onderaan de pagina uit! Bekijk het assortiment of lees onderaan verder hoe jij de perfecte omafiets vindt!

Bekijk het assortiment

Waar komt de omafiets vandaan?

Omafiets, opoefiets, retro fiets, hoe je de fiets ook noemt, het model is tijdloos en is al ontzettend lang op de markt. Aan het einde van de 19e eeuw is deze fiets ontworpen. Dit model bleef eigenlijk ongewijzigd tot de jaren 50. De fiets was toen het meeste gebruikte vervoermiddel en er werd dus veel aandacht aan besteed. Pas in de jaren 70 werd de fiets omgedoopt tot de naam omafiets. De modellen kregen hippe kleurtjes en steeds meer jongeren kochten er een. Inmiddels is deze fiets niet meer uit het straatbeeld weg te denken.

Kenmerken van een omafiets

Maar waar herken je zo’n omafiets nu aan? De kleur is nog steeds meestal zwart. Ook al zijn ze er ook in genoeg andere kleuren. De jasbeschermers van deze fiets zijn meestal zwart en niet doorzichtig. Remmen op deze fiets doe je met de terugtraprem, en versnellingen zijn meestal niet aanwezig. De banden zijn meestal dikker dan bij moderne fietsen, wat comfortabel kan zijn om mee te fietsen. Ook het grote zadel geeft veel comfort. De fiets heeft een lage instap, waardoor je makkelijk kunt opstappen. Als je een medepassagier wilt meenemen kan dat op de stevige bagagedrager.

Kiezen van de framemaat

Bij de aanschaf van een fiets is het belangrijk dat je de juiste framehoogte kiest. Dit hangt af van je lichaamslengte en leeftijd. De 24 inch fietsen zijn geschikt voor kinderen onder 10 jaar. Voor de leeftijdscategorie van 10 tot 14 jaar is de omafiets 26 inch meestal passend. Vanaf 14 jaar een ouder kom je op de omafiets 28 inch.

Klassieke of moderne variant

Naast de klassieke, simpele, goedkope omafiets, zijn er tegenwoordig ook omafietsen die wat luxer zijn. Je kunt namelijk een omafiets met versnellingen krijgen, een handrem en zelfs elektrisch! De fiets heeft meestal ook een sterk voorrek, waar je bijvoorbeeld een mand op kunt plaatsen. Hierin kun je dan makkelijk spullen vervoeren. Niet voor niks is het een ideale fiets voor scholieren. De fiets wordt ook aangeboden als herenfiets, met een stang in het midden.

De beste merken omafietsen

Maar welke fiets kun je nu het beste kopen? Er zijn inmiddels veel fietsmerken die een oma fiets model in hun assortiment hebben. Als beste uit de test komt de BSP Gaev N3. Deze fiets heeft 3 versnellingen en zit er daarnaast behoorlijk hip uit. Ook de Volare Lifestyle Damesfiets heeft een hoge score. Deze fiets is vooral geschikt voor kleinere personen. Ook deze heeft 3 versnellingen en een mooi design. De voordrager is afneembaar. De Crown Athens variant is een goedkopere, maar met 3 versnellingen. Een goede prijs-kwaliteitsverhouding dus.

Kies er een die bij jou past

Ook bij een omafiets kopen geldt: kies een fiets die goed bij jou past. Denk goed na over de afmetingen en welke eisen je stelt aan jouw fiets. Vergelijk een aantal modellen en lees de ervaringen van anderen. Op die manier weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Veel fietsplezier!